Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i ryżem
Przed przystąpieniem do robienia gołąbków namaczamy w wodzie czerstwe kajzerki. Ryż gotujemy na sypko (krócej niż jest to określone na opakowaniu). Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy. Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem.
Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody).
Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem. Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.
Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy. Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem.
Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody).
Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem. Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.
kołczu
zbysiowa
edytaha
Dobrze, że mój Kubuś nie widzi, bo znów męczyłby mnie o takie gołąbki :)
peggi
edytaha
O mój mężuś nie zapomina, ciągle mnie męczy o gołąbki, już nawet miałam się dzisiaj złamać i zakupić składniki, ale chyba zostawię tą robotę na weekend :)
peggi
To fakt, gołąbki najlepiej robi się w weekend :-)
pkhorzyk118