Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
Kapustę myjemy. Usuwamy głąb. Resztę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut - zaczynamy w taki sposób, aby strona po wyciętym głąbie była od dołu, po ok. 9 minutach przewracamy kapustę na drugą stronę. Ugotowaną kapustę dzielimy na pojedyncze liście.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Ryż gotujemy według przeu na opakowaniu.
Przestudzony ryż i cebulę łączymy z mięsem, dodajemy sól i pieprz. Tak otrzymany farsz układamy na liściach kapusty. Gołąbki zgrabnie zwijamy tak, aby liście kapusty dokładnie otulały farsz.
Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącym bulionem. Gotujemy przez ok. 60 minut.
Bulion z gołąbków łączymy z przecierem pomidorowym, dodajemy sól, pieprz, śmietanę, zagęszczamy mąką. Gołąbki podajemy z tak powstałym sosem.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Ryż gotujemy według przeu na opakowaniu.
Przestudzony ryż i cebulę łączymy z mięsem, dodajemy sól i pieprz. Tak otrzymany farsz układamy na liściach kapusty. Gołąbki zgrabnie zwijamy tak, aby liście kapusty dokładnie otulały farsz.
Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącym bulionem. Gotujemy przez ok. 60 minut.
Bulion z gołąbków łączymy z przecierem pomidorowym, dodajemy sól, pieprz, śmietanę, zagęszczamy mąką. Gołąbki podajemy z tak powstałym sosem.