Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Burger z czerwonymi warzywami i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Burger z wołowiny, z dodatkiem boczku, sera żółtego i czerwonych warzyw: papryki, pomidora i czerwonej cebuli.

Burger z czerwonymi warzywami i boczkiem

Składniki:

Burger z czerwonymi warzywami i boczkiem

 

  • 2 bułki do burgerów
  • 250 g wołowiny mielonej
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 2 plasterki sera żółtego
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 4 plasterki pomidora
  • rukola
  • 2 czubate łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Burger z czerwonymi warzywami i boczkiem

ETAP 1:

Burger z czerwonymi warzywami i boczkiem
Kotlety i boczek grillujemy np.na patelni grillowej

Z mięsa wyrabiamy dwa równe kotlety. Grillujemy je na grillu lub patelni grillowej. Gdy jedna strona będzie wysmażona, przekładamy burgery na drugą stronę, a tę wysmażoną posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu burgerów układamy po kawałku sera. Wysmażone kotlety oprószamy solą i pieprzem także z drugiej strony.
Boczek również grillujemy.

ETAP 2:

Burger z czerwonymi warzywami i boczkiem
Na patelni grillujemy też paprykę i czerwoną cebulę

Warzywa myjemy.
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w plasterki.
Paprykę i cebulę skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni grillowej lub grillu.

ETAP 3:

Przygotowujemy sos: łączymy ketchup z majonezem, mieszamy.
Bułki kroimy na połówki, każdą połówkę smarujemy sosem.
Na dolnych połówkach bułek układamy rukolę, plasterki pomidora i cebulę. Wykładamy burgery z serem. Na kotletach układamy boczek i paprykę i przykrywamy je wierzchnią częścią bułki.
Burgery spinamy patyczkami do szaszłyków.


Tagi:

warzywa dania