SUPERPRZEPIS

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur, podane z sosem pieczarkowym. Miał być pomidorowy, ale że miałam jeszcze zupę pomidorową, więc zmieniłam koncepcję.

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur

Gołąbki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • ok. 1 l wody
  • ok. 30 dag kaszy bulgur z vermicelli
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • wywar drobiowy do zalania gołąbków
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sos pieczarkowy:

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur

Etap 1:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur
Młodą kapustę włożyć do garnka z wodą i obgotować.

Główkę młodej kapusty umyć i oberwać luźne liście. Liści nie wyrzucać, posłużą do wyłożenia dna naczynia, w którym będą się gotować gołąbki. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wody, podgotować.

Etap 2:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur
Z główki kapusty zdjąć liście i wyciąć nerwy.

Z lekko podgotowanej główki zdejmować liście. Wyciąć grubsze nerwy.

Etap 3:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur
Z kaszy bulgur, pieczarek, cebuli i surowego jajka zrobić farsz.

Kaszę bulgur przygotować wg przepisu na opakowaniu. (Zalać wodą lub ugotować w lekko osolonej wodzie, w zależności jak jest na opakowaniu). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej kaszy, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać farsz.

Etap 4:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur
Na liście nałożyć farsz i zawijać gołąbki.

Na większym liściu nałożyć 2 łyżki farszu, na mniejszym trochę mniej i zawijać gołąbki. Ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Mnie wyszło 13 sztuk gołąbków, ale ilość zależy od wielkości główki.

Etap 5:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur
Gołąbki zalać wywarem drobiowym i dusić pod przykryciem.

Zalać wywarem warzywnym, tak aby gołąbki były przykryte płynem i dusić max. do 1 godz. na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wywaru.

Etap 6:

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgur
Sos pieczarkowy.

Sos : Pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklić na maśle. Zalać wywarem i gotować, aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku i zagęścić mąką. Polać gołąbki.