Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą bulgurEtap 1:
Główkę młodej kapusty umyć i oberwać luźne liście. Liści nie wyrzucać, posłużą do wyłożenia dna naczynia, w którym będą się gotować gołąbki. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wody, podgotować.
Etap 2:
Z lekko podgotowanej główki zdejmować liście. Wyciąć grubsze nerwy.
Etap 3:
Kaszę bulgur przygotować wg przepisu na opakowaniu. (Zalać wodą lub ugotować w lekko osolonej wodzie, w zależności jak jest na opakowaniu). Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej kaszy, wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać farsz.
Etap 4:
Na większym liściu nałożyć 2 łyżki farszu, na mniejszym trochę mniej i zawijać gołąbki. Ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Mnie wyszło 13 sztuk gołąbków, ale ilość zależy od wielkości główki.
Etap 5:
Zalać wywarem warzywnym, tak aby gołąbki były przykryte płynem i dusić max. do 1 godz. na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wywaru.
Etap 6:
Sos : Pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklić na maśle. Zalać wywarem i gotować, aż pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku i zagęścić mąką. Polać gołąbki.