Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gołąbki z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 155
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma nic lepszego jak gołąbki z młodej kapusty tak twierdzi moja córka, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • ½ szk. śmietany 12 %
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty

I

Gołąbki z młodej kapusty
Przygotowanie farszu z mięsa mielonego wieprzowego oraz z warzyw, marchwi oraz pietruszki.

1. Kapustę parzymy w gorącej wodzie, ryż gotujemy w osolonej wodzie.

2. Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz sól. Następnie dodajemy obraną oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pietruszkę. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.

II

Gołąbki z młodej kapusty
Nakładamy farsz na kapustę

3. Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki.

III

Gołąbki z młodej kapusty
układanie gołąbków

4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.

IV

6. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy rozrobiony ze śmietaną.

7. Gołąbki gotowe.

8. Smacznego.