Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapustyI

1. Kapustę parzymy w gorącej wodzie, ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2. Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz sól. Następnie dodajemy obraną oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pietruszkę. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.
II

3. Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki.
III

4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
IV
6. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy rozrobiony ze śmietaną.
7. Gołąbki gotowe.
8. Smacznego.