Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty 2.
Ryż płuczę. Zalewam zimną wodą (ilość wody powinna być taka, aby przykryła ryż w garnku). Gotuję 10 minut pod przykryciem. Następnie odkrywam garnek i czekam, aż ryż ostygnie. Powinien być lekko twardy. Szynkę przepuszczam przez maszynkę. Dodaję przyprawy wg uznania (ja użyłem gotowej mieszanki). Dodatkowo dorzuciłem majeranek. Wbijam dwa jajka i całość mieszam. W razie potrzeby solę. Do masy mięsnej dodaję ryż i całość również mieszam. Z kapusty wycinam głąb. Wkładam do garnka i zalewam wodą. Delikatnie solę i gotuję na wolnym ogniu. Liście powinny same odpadać, jeśli nie delikatnie im pomagam. Lekko obgotowane liście układam na ręczniku, aby oschły. Ostrym nożem na płask wycinam wybrzuszenia w twardym, środkowym nerwie liścia kapusty. Nakładam farsz mięsno-ryżowy i liścia zwijam. Najpierw części liścia do środka, a potem okręcam (zwija się podobnie jak naleśniki). Tak zwinięte gołąbki gotowałem na parze w szybkowarze na I stopniu przez 7 minut. Teraz zabieramy się za sos. Cebulę kroję w kosteczkę. Marchew w ćwierć plasterki, zaś czosnek drobno siekam. Do wody pozostałej z parzenia gołąbków wrzucam nieużyty środek z młodej kapusty, ten z małymi listkami. Wsypuję pokrojone warzywa. Dodaję jeszcze koncentrat oraz przecier pomidorowy. Przyprawiam solą oraz cukrem. Mieszam i garuję w szybkowarze na II stopniu przez około 10 minut. Następnie dorzucam masło oraz bazylię. Jeszcze chwilkę trzymam na ogniu w odkrytym garnku, aby odparować wodę i zagęścić sos. Całość miksuję blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowanym sosem polewam ugotowane gołąbki.
edytaha
evita0007