VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Gołąbki z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, dlatego robi się je szybko. Młoda kapusta z świeżym mięsem mielonym- połączenie idealne.

Gołąbki z młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty
Kapustę myjemy i obieramy z liści. Liście zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut (tak żeby były mięciutkie). Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą. Siekamy cebule i natkę pietruszki i dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zagniatamy tak aby powstała zwarta masa. Formujemy drobne klopsiki . Liśćmi kapusty owijamy każdy klopsik (zwijamy jak kopertę). Gołąbki obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą (tak żeby przykryć gołąbki) z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i ząbki czosnku. Gołąbki dusimy pod przykryciem około 30 minut. Podajemy z ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka.
Gołąbki z młodej kapusty
Podajemy z ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka.