Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty
Kapustę myjemy i obieramy z liści. Liście zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut (tak żeby były mięciutkie). Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą. Siekamy cebule i natkę pietruszki i dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zagniatamy tak aby powstała zwarta masa. Formujemy drobne klopsiki . Liśćmi kapusty owijamy każdy klopsik (zwijamy jak kopertę). Gołąbki obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą (tak żeby przykryć gołąbki) z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i ząbki czosnku. Gołąbki dusimy pod przykryciem około 30 minut. Podajemy z ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka.