Gołąbki z młodej kapusty Smakowitej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smakowite lekkie pyszne gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty Smakowitej

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty Smakowitej

 

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 0.5 szklanki szczypiorku usiekanego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego Prymat,
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej - słodkiej
  • 1 szczypta soli do smaku,
  • 2 łyżeczki pieprzu białego Prymat,
  • 0.5 szklanki ryżu suchego
  • rosół lub bulion z kostki rosołowej do zalania gołąbków

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty Smakowitej
1. Młodą kapustę ( ja miałam z własnego ogródka) myjemy dokładnie, osączamy z wody. Następnie odcinamy głąby. 2.Liście parzymy w wodzie 2-3 minuty do spulchnienia. 3. Do garnka wlewamy wodę 1 i 1/2 szklanki- zagotowujemy ze szczyptą soli - wsypujemy ryż . Gotujemy ryż do momentu aż woda wyparuje. 4. Do miski wrzucamy mięso mielone, ciepły ryż oraz wszystkie pozostałe składniki sypkie( przyprawy). 5. Mieszamy i wykładamy po 1-2 łyżki na każdy liść. 6. Gołąbki zwijamy, układamy w brytfance . 7.Zalewamy bulionem ( mi został z rosół ale może być z kostki rosołowej ) 8.Dusimy pod przykryciem 30 minut.