marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gołąbki z nadzieniem a'la pizza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kapustę opłukać i ugotować na parze.Pozostałe warzywa i ser przygotować na farsz.Zawijać w liście.Gotować 1h

Gołąbki z nadzieniem a'la pizza

Składniki:

Gołąbki z nadzieniem a'la pizza

 

  • 1 średnia główka kapusty białej,
  • 1 kostka sera tofu,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • słoik ogórków kiszonych,
  • 3 duże pomidory,
  • 2 cebule,
  • 3 świeże papryki,
  • 1 czuszka,
  • pasta Ajwar,
  • 1 l.wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 8 g. mąki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z nadzieniem a'la pizza
Główkę białej kapusty opłukać i wsadzić do dużego garnka z wodą. Gotować na średnim ogniu z godzinę, aż zmięknie. W tym czasie przygotować pozostałe warzywa i ser na farsz, tzn. warzywa oczyścić, opłukać, obrać i posiekać. Kukurydzę zaś wysypać z puszki na sitko, odsączając z zalewy tak jak i ogórki kiszone. Ser pokroić na kostkę i obsmażyć na dwóch łyżkach oleju. Farsz doprawić solą, czuszkę dodać zamiast pieprzu Kapustę wyjąć z garnka i odrywać z niej liście tuż przy głąbie i nadziewać każdy farszem jarsko-wegańskim. Do garnka dolać więcej wody i ułożyć na nim specjalny składany talerz z dziurkami i układać na nim gołąbki. Gotować jeszcze 40 min. na parze. Sos można zrobić z pasty bułgarskiej, rozrzedzając ją wodą z odrobiną mąki na małym ogniu na średnio głębokiej patelni. Zamieszać. Podawać gołąbki i polewać sosem.