superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Tomato bisque z sokiem z jabłek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sentymentalny powrót do ulubionej pomidorowej z dzieciństwa w zupełnie nowej odsłonie z dodatkiem soku z jabłek.

Tomato bisque z sokiem z jabłek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tomato bisque z sokiem z jabłek

 

Sposób przygotowania:

Tomato bisque z sokiem z jabłek
Jabłka myjemy, obieramy oraz długim nożykiem wydrążamy z nich środek. Tak przygotowane jabłka kroimy na jak najcieńsze plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . 

Suszmy tak długo aż brzegi jabłek zaczną się przyrumieniać. Odkładamy do wystudzania.

Cebulę dymkę oraz ząbki czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy dymkę z czosnkiem . Cebulkę smażymy na złoty kolor a następnie dodajemy czosnek. 

Zalewamy 900 ml bulionu i 100 ml soku z jabłek. Patelnię z bulionem zostawiamy na gazie do momentu aż zupa zacznie wrzeć i dosypujemy ryż. Gotujemy na średnim gazie 15 minut. 

Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ksylitolem oraz suszoną bazylią. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym.

Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dodać do niej nieco więcej wywaru.

Porcję zupy podajemy z chipsami z jabłek i świeżą bazylią.
Tomato bisque z sokiem z jabłek
Aromatyczne chipsy z jabłek są łatwe i szybkie w przygotowaniu.