Sposób przygotowania:
Tomato bisque z sokiem z jabłek
Jabłka myjemy, obieramy oraz długim nożykiem wydrążamy z nich środek. Tak przygotowane jabłka kroimy na jak najcieńsze plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C .
Suszmy tak długo aż brzegi jabłek zaczną się przyrumieniać. Odkładamy do wystudzania.
Cebulę dymkę oraz ząbki czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy dymkę z czosnkiem . Cebulkę smażymy na złoty kolor a następnie dodajemy czosnek.
Zalewamy 900 ml bulionu i 100 ml soku z jabłek. Patelnię z bulionem zostawiamy na gazie do momentu aż zupa zacznie wrzeć i dosypujemy ryż. Gotujemy na średnim gazie 15 minut.
Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ksylitolem oraz suszoną bazylią. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym.
Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dodać do niej nieco więcej wywaru.
Porcję zupy podajemy z chipsami z jabłek i świeżą bazylią.
Suszmy tak długo aż brzegi jabłek zaczną się przyrumieniać. Odkładamy do wystudzania.
Cebulę dymkę oraz ząbki czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy dymkę z czosnkiem . Cebulkę smażymy na złoty kolor a następnie dodajemy czosnek.
Zalewamy 900 ml bulionu i 100 ml soku z jabłek. Patelnię z bulionem zostawiamy na gazie do momentu aż zupa zacznie wrzeć i dosypujemy ryż. Gotujemy na średnim gazie 15 minut.
Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ksylitolem oraz suszoną bazylią. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym.
Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dodać do niej nieco więcej wywaru.
Porcję zupy podajemy z chipsami z jabłek i świeżą bazylią.
SylaUla