ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pianka serowa z musem dyniowym i kwiatkiem 3D

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny , delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyrazistości. A kwiatek jest ucztą także dla oczu.

Pianka serowa z musem dyniowym i kwiatkiem 3D

Składniki:

Pianka serowa z musem dyniowym i kwiatkiem 3D

 

  • 300 ml śmietany 30 %
  • 200 g sera z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • 100 g borówki amerykańskiej

 

  • 250 ml - słoiczek musu dynia z jabłkiem ( mój własnej roboty )
  • galaretka cytrynowa

 

  • Kwiatek :
  • 2 galaretki przeźroczyste o smaku cytrynowym
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • barwnik spożywczy w proszku - żółty i zielony

Sposób przygotowania:

Pianka serowa z musem dyniowym i kwiatkiem 3D

ETAP 1:

Kwiatek - Przeźroczystą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

Przelać do salaterki o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki żeby stężała.

W szklance rozpuścić łyżeczkę żelatyny w trzech łyżkach gorącej wody. Dodać mleko i cukier puder. Mieszać aż składniki się połączą.

Rozlać do dwóch naczynek i dodać barwniki - do jednego żółty , do drugiego zielony. Do strzykawki nabrać żółtego barwnika i wstrzykiwać w przeźroczystą galaretkę w salaterce.

Tak samo postąpić z zielonym barwnikiem. Wstrzykiwać nieco po skosie. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ser z wiaderka. Wymieszać przy pomocy miksera.

Dodać tężejącą galaretkę cytrynową i borówki amerykańskie. Wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki żeby pianka stężała.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do musu dyniowego z jabłkiem. Chłodny mus wyłożyć na sztywną piankę serową. Wstawić do lodówki.

Galaretkę z kwiatkiem wyjąć z salaterki. Najlepiej zamoczyć salaterkę w ciepłej wodzie, wtedy galaretka się odklei.
Delikatnie przełożyć na wierzch deseru. Wstawić jeszcze na min. pół godziny, albo dłużej do lodówki, żeby deser całkowicie stężał.

Smacznego.

Tagi:

deser