Sposób przygotowania:
Gołąbki z nowym smaczkiem
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku i zostawić do odcięknięcia na ściereczce. Farsz: Mięso mielone ugotować do miękkości. Przecedzić i ostudzić. Przełożyć do blednera i zmiksować. Ryż ugotować do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przełożyć mięso, ryż i cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku i w razie gdyby masa była za mało zwarta dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać. Sos: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Usmażyć na jasnozłoty kolor na łyżce oleju. Do blednera wrzucić pomidory z puszki oraz suszone pomidory i zmiksować. Do cebuli dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Wlać pomidory, dodać koncentrat i zagotować. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać ½ szklanki wody i znów zagotować. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia. Wykonanie: Z liści wyciąć nerw i nakładać po około 1,5 łyżki farszu. Zawinąć boki do środka a potem zwinąć w roladkę. Przełożyć do sos i dusić około 15 minut. Smacznego!
zewa
monikaT83