monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gołąbki z nowym smaczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój mąż nie przepada za cukinią, więc postanowiłam przemycić to warzywo do jego jednej z ulubionych potraw i bardzo mu smakowało.

Gołąbki z nowym smaczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki z nowym smaczkiem

 

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • Farsz:
  • 1000 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • ½ dużej cebuli
  • 1,5 cukinii
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • Sól,pieprz do smaku
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Pomidory w puszce
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • Sól,pieprz, suszona bazylia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z nowym smaczkiem
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku i zostawić do odcięknięcia na ściereczce. Farsz: Mięso mielone ugotować do miękkości. Przecedzić i ostudzić. Przełożyć do blednera i zmiksować. Ryż ugotować do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przełożyć mięso, ryż i cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku i w razie gdyby masa była za mało zwarta dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać. Sos: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Usmażyć na jasnozłoty kolor na łyżce oleju. Do blednera wrzucić pomidory z puszki oraz suszone pomidory i zmiksować. Do cebuli dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Wlać pomidory, dodać koncentrat i zagotować. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać ½ szklanki wody i znów zagotować. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia. Wykonanie: Z liści wyciąć nerw i nakładać po około 1,5 łyżki farszu. Zawinąć boki do środka a potem zwinąć w roladkę. Przełożyć do sos i dusić około 15 minut. Smacznego!
Gołąbki z nowym smaczkiem
do mięsa i ryżu dodać startą cukinią
Gołąbki z nowym smaczkiem
farsz nalożyć na liść kapusty i zwinąć
Gołąbki z nowym smaczkiem
pomidory z puszki i suszone zmiksować