Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem
Kapustę włożyć do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut. Następnie osaczyć, oddzielić liście i ściąć z nich środkową żyłę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wsypać szklankę suchego ryżu i smażyć na dość silnym ogniu stale mieszając, aż ryż nabierze złotawego koloru. Przesypać następnie ryż do rondelka, zalać szklanką bulionu łub wody, lekko posolić, przykryć, postawić na niewielkim płomieniu na płytce azbestowej i gotować, aż ryż wchłonie wodę. Ugotować jaja obrać, usiekać; przesmażyć z łyżeczką tłuszczu i pasztetu i 1 małą cebulkę pokrajaną w kostkę. Wymieszać ryż z jajami i cebulką, dodać do smaku sól i pieprz. Nakładać farsz na liście kapusty i zawijać. Układać gołąbki w rondlu, dodać trochę soli i odrobinę cukru dusić pod przykryciem Gdy gołąbki są na wpół miękkie, dodać pół puszki soku pomidorowego, jeszcze trochę podusić, po czym zaprawić sos zasmażką.