jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gołąbki z ryżu i jajek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

gołąbki doskonałe i dla jaroszy

Gołąbki z ryżu i jajek

Składniki:

Gołąbki z ryżu i jajek

 

  • 1 kg włoskiej kapusty
  • 25 dag ryżu
  • 4 łyżki tłuszczu
  • 1 cebula
  • sól
  • przyprawa do zup
  • 3 jajka
  • koper
  • 1 szklanka rosołu z kostki
  • 30 dag pomidorów

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżu i jajek
Kapustę sparzyć wrzątkiem.Ostudzić. W ostudzone liście nakładać farsz. Ryż sparzyć wrzątkiem, odcedzić, zalać rosołem z kostki i uprażyć do miękkości. Kiedy przestygnie dodać posiekaną i podsmażoną na tłuszczu cebulę, posiekany koper i siekane, ugotowane na twardo jajka. Posolić i popieprzyć do smaku. Gołąbki zalać odrobiną wody, dodać tłuszcz i dusić do miękkości. Dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory. Podawać z ziemniakami.