SUPERPRZEPIS

Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Gołąbki z niecodziennym, niezwykle smacznym, zdrowym i bardzo pożywnym farszem. Utrzymane w nieco arabskim smaku.

Składniki:

Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Średniej wielkości kapustę umyć, wykroić głąb i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować kilka minut, wyjąć kapustę i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście. Do rondla włożyć olej i masło, rozgrzać, dodać drobno posiekaną cebulę i usmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawić do smaku przyprawami i bardzo starannie wymieszać. Nakładać po porcji farszu na wcześniej obgotowane liście kapusty, zaginać boczne części liścia i ściśle zwijać gołąbki, zaczynając od nasady liścia. Na dnie rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać starannie zwinięte gołąbki. Wlać szklankę bulionu, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Gołąbki podawać z sosem ze świeżych pomidorów, a poza sezonem z pomidorów z puszki.
Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Składniki farszu doprawić do smaku przyprawami i bardzo starannie wymieszać.
Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Nakładać po porcji farszu na wcześniej obgotowane liście kapusty.
Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Na dnie rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać starannie zwinięte gołąbki.
Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Gołąbki podawać z sosem ze świeżych pomidorów, a poza sezonem z pomidorów z puszki.