Sposób przygotowania:
Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Średniej wielkości kapustę umyć, wykroić głąb i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować kilka minut, wyjąć kapustę i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście. Do rondla włożyć olej i masło, rozgrzać, dodać drobno posiekaną cebulę i usmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawić do smaku przyprawami i bardzo starannie wymieszać. Nakładać po porcji farszu na wcześniej obgotowane liście kapusty, zaginać boczne części liścia i ściśle zwijać gołąbki, zaczynając od nasady liścia. Na dnie rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać starannie zwinięte gołąbki. Wlać szklankę bulionu, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Gołąbki podawać z sosem ze świeżych pomidorów, a poza sezonem z pomidorów z puszki.
Dinah
Alex_M
anemon
weronikaS
misia5
anemon
To był eksperyment bardzo udany, tak nam smakują te gołąbki, że robiłam je już kilka razy. Polecam Ci i dziękuję za miły komentarz.