Sposób przygotowania:
Gołąbki z sypkim ryżem
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb [twardą część w kapuście]. W garnku trzeba zagotować wodę, włożyć kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje zdejmujemy po kolei miękkie liście. Mięso mielone łączymy z jajkami i posiekaną jedną cebulą. Ryż przelewamy na sicie gorącą wodą [ można chwilę moczyć w gorącej wodzie]. Dodajemydo mięsa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z liści ścinamy zgrubienia nakładamy przygotowany farsz i zawijamy gołąbki. Dno garnka wykładamy zbędnymi liśćmi i układamy gołąbki. Z kostki mięsnej przygotowujemy bulion i zalewamy gołąbki. Dusimy do miękkości ryżu i kapusty. Na patelni trzeba zeszklić pokrojoną cebulę, podlać wodą i chwilę dusić. Po wyjęciu gołąbków dodać cebulę do bulionu, dodać też koncentrat pomidorowy i doprawić sos do smaku. Gołąbki wkładamy do sosu i chwilę razem dusimy. Można też gołąbki tylko polać sosem. Jeśli trzeba sos zagęszczamy mąką.