Sposób przygotowania:
Botwinka na obiad-szybko,smacznie i sycąco
Pęczki botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą. Następnie nożyczkami odciąć malutkie buraczki. Liście i łodyżki drobno pokroić do garnka. Wlać rosół (lub wodę i kostkę rosołową), zagotować.
Buraczki w rozdrabniaczu zmiksować i dodać do botwinki, gotować z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, cukier, ocet jabłkowy.
Mleko wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia.
Słoninkę wędzoną drobno pokroić i z posiekaną cebulką usmażyć. Polać nią ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, posypać koperkiem.
Na tłuszczu po słoninie usmażyć jajka sadzone, posolić i popieprzyć.
Buraczki w rozdrabniaczu zmiksować i dodać do botwinki, gotować z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, cukier, ocet jabłkowy.
Mleko wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia.
Słoninkę wędzoną drobno pokroić i z posiekaną cebulką usmażyć. Polać nią ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, posypać koperkiem.
Na tłuszczu po słoninie usmażyć jajka sadzone, posolić i popieprzyć.