SUPERPRZEPIS

Zupa gołąbkowa

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4
Zupa gołąbkowa Więcej zdjęć (2)

Gęsta, treściwa, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. W zupełności wystarczy za cały obiad. Polecam.

Składniki:

Zupa gołąbkowa

 

  • 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • mała marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • 60 dag kapusty włoskiej
  • liść laurowy
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • 10 dag suchego ryżu
  • 15-20 dag koncentratu pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz
  • słodka papryka sproszkowana
  • ostra papryka sproszkowana

Sposób przygotowania:

Zupa gołąbkowa

1.

Zupa gołąbkowa
Do zeszklonej na oleju cebuli dodać mielone mięso.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mielone mięso i usmażyć je pozostawiając w dużych grudkach.

2.

Zupa gołąbkowa
Starte na dużych oczkach warzywa zalać wodą.

Warzywa korzeniowe zetrzeć na dużych oczkach tarki, zalać w dużym rondlu 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować.

3.

Zupa gołąbkowa
Do rondla z warzywami dodać pokrojoną kapustę.

Kapustę pokroić w dużą kostkę, dodać ją do warzyw, posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu 15 minut.

4.

Zupa gołąbkowa
Do rondla dodac suchy ryż i obsmażone mięso.

Do rondla dodać usmażone mięso i suchy ryż, wymieszać i znowu gotować 15 minut.

5.

Zupa gołąbkowa
Na koniec doprawić zupę do smaku.

Zupę doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem i sproszkowaną papryką.

6.

Zupa gołąbkowa
Zupę odstawić do wystudzenia.

Całość razem zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.