jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Leczo to pyszne, sezonowe danie. Nie dość, że powstaje szybko, to zawsze smakuje i wychodzi go spora porcja. Do dzisiejszego dodałam fasolki szparagowej, a dodawaną zazwyczaj kiełbasę zastąpiłam mięsem mielonym. Przepis gorąco polecam.

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym

ETAP 1

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym
Pomidory przysmażamy na cebuli

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie pomidory kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do cebuli. Pomidory gotujemy około 15 minut.

ETAP 2

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym
fasolkę dodajemy do pomidorów

Po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną na odcinki około 2 cm fasolkę szparagową. Warzywa przykrywamy i gotujemy pod przykryciem.

ETAP 3

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym
oddzielnie przysmażamy mięso

Między czasie na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przysmażamy mięso mielone. Mięso doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym
cukinie dodajemy do gotujących składników

Cukinię kroimy w kostkę. Tak przygotowaną dodajemy do gotujących warzyw, gdy fasolka będzie ugotowana na półtwardo. Całość gotujemy do momentu jak cukinia będzie miękka.

ETAP 5

Leczo z fasolką szparagową i mięsem mielonym
mięso dodajemy do lecza

Między czasie do lecza dodajemy przysmażone mięso. Pod koniec gotowania dodajemy do całości posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.
Leczo porcjujemy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.