Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Gołębie faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nietypowe w polskiej kuchni danie znane i cenione w kuchni arabskiej, tutaj nieco zeuropeizowane.

Gołębie faszerowane

Składniki:

Gołębie faszerowane

 

Sposób przygotowania:

Gołębie faszerowane
Gołębie myjemy, osuszamy i oprószamy je wewnątrz i zewnątrz solą z pieprzem. Podroby drobno siekamy. Szalotkę i pietruszkę osobno drobno kroimy. Rozgrzewamy na patelni olej, szklimy na złoto szalotkę, dodajemy podroby i pietruszkę, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy około 5 minut na wolnym ogniu. Wykładamy farsz na miskę i studzimy. Z cytryny ścieramy około 1/4 skórki i dokładamy do farszu wraz z bułką tartą, jajkami i gałką muszkatołową, doprawiamy do smaku.Nadziewamy gołębie i zaszywamy nicią. W brytfannie rozgrzewamy resztę oleju i podsmażamy gołębie piersią do dołu do lekkiego zrumienienia.Dolewamy bulion i przykrytą brytfankę wkładamy do zimnego piekarnika na środkową półkę i pieczemy w temperaturze 220°C (200°C przy termoobiegu) przez 15 minut. Następnie odwracamy gołębie, polewamy tłuszczem z brytfanny i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Po pieczeniu zlewamy powstały sos i mieszamy z śmietaną, doprawiamy do smaku, podajemy do mięsa w sosjerce. Gołębie wkładamy z powrotem do brytfanny i bez przykrycia zrumieniamy przez dalsze 10-15 minut.

Tagi:

jajko tarta jajka