Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rolada przygotowana z uda indyczego pozbawionego skóry i kości, nadziana podsmażonym jarmużem z suszonymi pomidorami...

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

Składniki:

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marynowane papryczki piri piri
  • 4 suszone pomidory
  • 1 duża garść jarmużu
  • 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżeczek musztardy delikatesowej
  • 1 udziec z indyka (ok. 1,4 kg)
  • 2 kostki mięsne

Sposób przygotowania:

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

Etap 1

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami
Wszystkie warzywa do nadzienia oczyszczone i rozdrobnione.

Cebulę pokroić w kostkę, papryczki i czosnek drobno posiekać, jarmuż opłukać i posiekać, pomidory pokroić w krótkie paseczki.

Etap 2

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami
Czosnek i papryczki dodane do zeszklonej cebuli.

Cebulę zeszklić na łyżce oleju. Dodać do niej czosnek i papryczki, podsmażyć.

Etap 3

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami
Jarmuż i pomidory dodane do podsmażonej z czosnkiem i papryczkami cebuli.

Dodać jarmuż i pomidory. Chwilę jeszcze podsmażać cały czas mieszając. Wszystko lekko doprawić solą i pieprzem.

Etap 4

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami
Mięso z indyka przyprawione i posmarowane musztardą.

Z udźca indyczego usunąć skórę i kość. Mięso mocno ponacinać, żeby otrzymać duży płat. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.

Etap 5

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

Na mięsie rozłożyć przygotowany jarmużowo-pomidorowy farsz.

Etap 6

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

Zwinąć w roladę, włożyć do siatki wędliniarskiej.

Etap 7

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

Roladę z każdej strony mocno zrumienić na pozostałym oleju. Zrumienione mięso zalać 2 szklankami wody, dodać kostki mięsne. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.

Etap 8

Rolada z udźca indyczego z jarmużem i pomidorami

Gotową roladę zdjąć z patelni, odłożyć na kilkanaście minut. Następnie wyjąć ją z siatki wędliniarskiej, kroić w grube plastry.