WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone uda indycze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo aromatyczne i lekko pikantne pieczone uda z indyka. Na gorąco z sosem będą idealne na obiad, stanowią też świetną wędlinę na następny dzień.

Pieczone uda indycze

Składniki:

Pieczone uda indycze

 

Sposób przygotowania:

Pieczone uda indycze

Marynowanie

Pieczone uda indycze
Mięso solimy i nacieramy przygotowaną marynatą.

Udka z indyka myjemy i osuszamy. Solimy dokładnie ze wszystkich stron i odstawiamy w naczyniu żaroodpornym. Pół szklanki oleju mieszamy z papryką słodką i ostrą, pieprzem i rozmarynem. Nacieramy tym mięso. Odstawiamy na 24 godziny.

Pieczenie

Pieczone uda indycze
Do zamarynowanego mięsa dodajemy cebulę i czosnek.

Obrane cebule kroimy w półplasterki i obkładamy nią mięso. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy ok 1,5 godziny w 200 stopniach, aż mięso będzie odpowiednio miękkie.