pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Golonka a’la schabowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zupełnie "inne" schabowe...

Golonka a’la schabowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonka a’la schabowy

 

  • 1 golonka,
  • 1 łyżeczka kminek,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego

 

Sposób przygotowania:

Golonka a’la schabowy
Aby przepis doszedł do skutku musimy dysponować dość wysoko ciętą golonką, aby oprócz kości był spory kawałek mięsa. Golonkę mocno schładzamy i część mięsa oddzielamy od kości jednym cięciem (golonkę z kością można wykorzystać do innej potrawy) i kroimy je w plasterki (a raczej paski). Lekko rozbijamy tłuczkiem (uważamy, ponieważ mięso łatwo rozpada się na kawałki) i oprószamy przyprawą do mięsa wieprzowego. Jajka mieszamy z kminkiem i kawałeczki mięso najpierw maczamy w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Podajemy z ziemniaczkami i sezonową surówką.
Golonka a’la schabowy
Uformowane kotlety
Golonka a’la schabowy
Panierowanie