Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Golonka duszona z cebulą.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Najlepszy dodatek do tej potrawy to kufel zimnego piwa....

Golonka duszona z cebulą.

Składniki:

Golonka duszona z cebulą.

 

  • 4 golonki (ok. 1 kg),
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Golonka duszona z cebulą.
Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez ok. 1-2 godz. Pod sam koniec duszenia dodać pokrojoną w plasterki cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić. Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. (niekoniecznie).Polać nim golonki.