Sposób przygotowania:
Golonka na kiszonej kapuście
Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką. Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.
edytaha
zewa
A co tam, od czasu do czasu można. Trzeba będzie chyba rowerek przeprosić, hi, hi.
edytaha
Mój rowerek przez kilka lat służył jako wieszak na ubrania, aż w końcu poszedł w lepsze ręce. Kurcze, już nie dam rady się z nim przeprosić :)
zewa
Hi, hi a mój czeka kiedy go przeproszę :)
edytaha
To nie ma na co czekać Ewuniu, Jak już teraz przeprosisz, na wiosnę będzie kondycja, że aż pozazdrościć :D
zewa
Hi, hi masz rację :)
joaska500
zewa
dziękuję :)
2milutka
Widziałam przepisik Twój w Chwili dla Ciebie ..Gratuluję:)
zewa
dziękuję :)
jaNina
zewa
dziękuję, była pychotka. A jaka kaloryczna ...
gusia1000
zewa
oj można...
monikaT83
zewa
:)
MagdaMM
fayn Jess
Czy ktoś co to sprawdził może dodać komentarz?
Dorcia
Ja nie musze sprawdzac ,jestem pewna ze to pyszne :)) Wystarczy troche wyobrazni kulinarnej !!
zewa
A czy Ty mając dopiero dziś założone konto to sprawdziłeś i zrobiłeś tę potrawę ?
fayn Jess
Oczywiście! W pierwszej kolejności zredukowałem ilość smalcu; 3/4 szklanki to trochę za dużo co nie? Reszta beż większych zmian z wyjątkiem dodania trochę świeżych jalapenio papryczek podczas gotowania mięsa ale to już nasze uznanie poniewasz lubimy ostre jedzenie.
Wyszło przepyszne. Moja żona pociągnęła to na lunch na następny dzień i podzieliła się z koleżankami.
Postaram się zrewanżować się przepisem golonki po chińsku. Jest też palce lizać. Orginalny przepis bo moja żona jest chinką i gotuje wyśmienite potrawy z środkowych chin.
Pozrawiam, Jesse i Jinga.
zewa
Dziękuję za ocenę, oczywiście smalec można zredukować do mniejszej ilości, ale kapucha lubi tłuszcz. A od czasu do czasu można zjeść taką bombę kaloryczną. Czekam zatem na przepis na te golonkę po chińsku bo jestem ciekawa golonki w takim wydaniu.
zbysiowa
Osobiście patrzę na składniki danej potrawy, i wiem od razu czy mi zasmakuje czy nie;)
zewa
Madziu to kolejny klon się odezwał. Szkoda, że prawdziwa osoba nie ma odwagi napisać komentarza, tylko zakłada lewe konta i komentuje. Nie rozumiem takich osób. Jak mam coś do napisania to pisze i nie muszę się ukrywać pod innymi nickami. Żałosne prawda ?
edytaha
A może sam/sama sprawdź? Ktoś, kto ma pojęcie o kuchni jest w stanie określić smak tego dania, no chyba, że nie zniża się do jedzenia takich potraw jak golonka i kapucha kiszona i wcina tylko homary?