SUPERPRZEPIS

Golonka na kiszonej kapuście

  • 25
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Golonka na kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Syte jedzonko, ale czasami trzeba zgrzeszyć.

Składniki:

Golonka na kiszonej kapuście

 

  • 2 tylne golonki ( każda po 1,2 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Golonka na kiszonej kapuście
Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką. Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.
Golonka na kiszonej kapuście
do ugotowanej kapusty dodać roztopiony smalec
Golonka na kiszonej kapuście
na dnie naczynia żaroodpornego położyć trochę kapusty
Golonka na kiszonej kapuście
na kapustę położyć ugotowane golonki ...
Golonka na kiszonej kapuście
golonki obłożyć resztą przygotowanej kapusty