Sposób przygotowania:
Golonka pieczona z piwem
Obydwie golonki opalić nad ogniem, dobrze umyć, osuszyć, natrzeć solą. obgotować je 15 minut. Mięso wyjąć z garnka, osączyć na ściereczce, wywar odstawić. Wysmarować brytfanę smalcem, ułożyć w niej mięso. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika 200 stop. C. Po chwili zmniejszyć temp. do 180 stop. C. Piec golonki, często obracając, aby równomiernie się zrumieniły i stopniowo podlewając piwem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Obrać jabłka, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić na małe kawałki. Pokroić kapustę kiszoną. Dodać cebulkę, kapustę, listek laurowy, resztę smalcu i pieprz do mięsa po godzinie pieczenia. Całość zalać wywarem z gotowania golonek. Po 15 minutach usunąć listek laurowy, dodać jabłka, dusić przez 40 minut pod przykryciem. Ułożyć kapustę kiszoną z jabłkami i cebulką na ogrzanym półmisku, na wierzchu ułożyć golonki. Podawać z ziemniakami i zimnym piwem.