Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Golonka po hajducku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Golonki nie potrzeba rekomendować....

Golonka po hajducku

Składniki:

Golonka po hajducku

 

  • 4 golonki (ok. 1 kg),
  • 25 dag pieczarek,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Golonka po hajducku
Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez ok. 1-2 godz. Pod sam koniec duszenia, gdy mięso prawie miękkie dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić. Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Polać nim golonki.