Sposób przygotowania:
Golonka przepyszna
Golonki umyć, osmalić nad palnikiem, ułożyć dość ciasno w kamionce. Pół litra wody zagotować z przyprawami, oprócz czosnku!!, rozpuścić w roztworze peklosól, ostudzić. Włożyć golonki, peklować w solance 5-7 dni w warunkach chłodniczych, w temp 5-7 st.C. Codziennie raz obrócić mięcho, zmieniając jego "pozycję". UWAGA: jeśli przygotowana początkowo ilość solanki była zbyt mała, aby całkowicie zakryć mięso, możecie jej trochę dorobić. Po 5-7 dniach wyjąć golonki, opłukać. Zagotować ok 3 l. wody - w tym momencie można dodać czosnek. Lekko osolić wodę, do wrzątku włożyć golonki, temp wody spadnie, więc poczekać aż zakipi i zmniejszyć płomień pod garnkiem w zasadzie do minimum, tj. tak,aby golonki gotowały się techniką "mrugania". Gotować 3-4 godziny. Gdy będą bardzo miękkie, ale nie rozpadające się, a kości będą mocno wystawać poza mięso- wyjąć golonki, ułożyć na blasze. Piekarnik rozgrzać do 200st.C. Miód rozcieńczyć 1-2 łyżkami wody lub portera i używając pędzelka posmarować golnki miodowym roztworem. Zapiec do czasu ładnego zrumienienia, tj skarmelizowania miodu. Podawać z pieczonymi z dodatkiem ziół ziemniakami lub chlebem, sałatą ze śmietaną, chrzanem, musztardą, ostrym sosem z papryczek piri-piri. SMACZNEGO:-) Zaproponowana receptura przeznaczona jest dla 6-8 osób.