pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Golonka Teriyaki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

golonka pieczona z sosem Teriyaki

Golonka Teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonka Teriyaki

 

  • golonka przednia 400g
  • bulion na żeberkach 2 kostki
  • sos Teriyaki

Sposób przygotowania:

Golonka Teriyaki
Golonkę zalewam zimną wodą . Dodajemy 2 kostki bulionu na żeberkach (możemy również dodać włoszczyznę lub ulubione przyprawy ziołowe, ale wg mnie bulion w zupełności starczy). Wszystko wspólnie gotuję w szybkowarze około 15-20 minut do miękkości golonki. Ugotowaną golonkę wyjmujemy i wyjmujemy kość. Samo mięso przekładamy na folię aluminiową i skrapiamy sosem Teriyaki. Zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy 30 minut. Następnie golonkę wyjmujemy, folię odchylamy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Rumienimy jeszcze 10-15 minut i gotowe. Podajemy z frytkami polaną sosem powstałym z pieczenia. Smacznego.
Golonka Teriyaki
Golonkę gotujemy do miękkości w aromatycznym wywarze
Golonka Teriyaki
Z ugotowanej golonki pozbywam się kości
Golonka Teriyaki
Ugotowaną golonkę smarujemy sosem Teriyaki
Golonka Teriyaki
Następnie golonkę zapiekamy w piekarniku pod koniec pieczenia