Sposób przygotowania:
Golonka w jarzynach
Golonkę myjemy,osuszamy.Mięso oddzielamy od skóry i kości,kroimy w kostkę,jak na gulasz.Nacieramy solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawiamy na dwie godziny do lodówki(ja trzymam golonkę w lodówce przez noc.Mięsko jest wtedy bardziej aromatyczne).Marchewki,pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę kroimy w kosteczkę.Wszystkie warzywa,łącznie z cebulą smażymy na rozgrzanym oleju,aż się lekko zarumienią.Podlewamy gorącą wodą,ale nie za dużo.Dodajemy koncentrat pomidorowy,słodką paprykę oraz chilli.Osobno podsmażamy mięso.Gdy się przyrumieni dodajemy do warzyw.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.Dusimy do miękkości.Podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.
misia53
Śliweczka