Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Golonka w jarzynach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sycące danie,które można podać na obiad,jak i na kolację.Polecam :)

Golonka w jarzynach

Składniki:

Golonka w jarzynach

 

  • 1 duża golonka lub 2 mniejsze
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli
  • sól,pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Golonka w jarzynach
Golonkę myjemy,osuszamy.Mięso oddzielamy od skóry i kości,kroimy w kostkę,jak na gulasz.Nacieramy solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawiamy na dwie godziny do lodówki(ja trzymam golonkę w lodówce przez noc.Mięsko jest wtedy bardziej aromatyczne).Marchewki,pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę kroimy w kosteczkę.Wszystkie warzywa,łącznie z cebulą smażymy na rozgrzanym oleju,aż się lekko zarumienią.Podlewamy gorącą wodą,ale nie za dużo.Dodajemy koncentrat pomidorowy,słodką paprykę oraz chilli.Osobno podsmażamy mięso.Gdy się przyrumieni dodajemy do warzyw.Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.Dusimy do miękkości.Podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.