SUPERPRZEPIS

Golonka w miodowo-musztardowej marynacie

  • 2
  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Golonka w miodowo-musztardowej marynacie

Mięciutkie mięso indyczej golonki w lekko słodkiej marynacie z pieczonymi warzywami to świetna propozycja na sycący obiad.

Składniki:

Golonka w miodowo-musztardowej marynacie

 

  • 2 golonki indycze
  • rękaw do pieczenia
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Golonka w miodowo-musztardowej marynacie

ETAP 1:

Golonka w miodowo-musztardowej marynacie
Do marynaty najlepiej jest używać płynnego miodu.

Z sosu sojowego, musztardy, oliwy, miodu i pieprzu przyrządzamy marynatę. Golonki dokładnie myjemy, osuszamy papierem i zostawiamy obtoczone w marynacie na noc.

ETAP 2:

Golonka w miodowo-musztardowej marynacie
Warzywa można urozmaicić o dodanie np. pieczarek.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ziemniaki i cebule kroimy na ćwiartki, marchewki w dość duże kawałki. Warzywa zalewamy 3 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dobrze mieszamy.

ETAP 3:

Golonka w miodowo-musztardowej marynacie
przed końcem pieczenia można rozciąć rekaw i zostawić mięso jeszcze w piekarniku, aby się zarumieniło.

Mięso umieszczamy w rękawie, do którego wlewamy dodatkowo część marynaty. Kładziemy je na blaszce obtaczając warzywami i zapiekamy przez około 1h 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw.