ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Golonka w piwie- najprostszy przepis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty przepis na golonkę gotowaną

Golonka w piwie- najprostszy przepis Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonka w piwie- najprostszy przepis

 

  • 4 golonki wieprzowe
  • 0,5 litra piwa jasnego lub miodowego
  • 0,5 litra wody
  • 2 łyżeczki vegety
  • łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego

 

Sposób przygotowania:

Golonka w piwie- najprostszy przepis
1. Golonkę myjemy a potem nacieramy1 łyżeczką vegety, pieprzem i majeranakiem, staramy się wcisnąć trochę przypraw pod skórę i odstawiamy na pół godziny do lodówki. 2.Do garnka wlewamy piwo, wodę, wrzucamy ziarenka przypraw i listki oraz pozostałą łyżeczkę vegety, wkładamy golonki i gotujemy 2 godziny. 3. Zdejmujemy skórę z golonki, podajemy z ziemniakami, ogórkiem kwaszonym, pasuje też kapusta kwaszona na ciepło i ew. kapusta słodka na ciepło zasmażana. Oczywiście pasuje do niej świetnie musztarda.
Golonka w piwie- najprostszy przepis
Potrzebujemy golonkę wieprzową, przyprawy, piwo i wodę
Golonka w piwie- najprostszy przepis
Golonkę natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na chwilę
Golonka w piwie- najprostszy przepis
Golonkę gotujemy w wodzie z piwem i przyprawami 2 godziny
Golonka w piwie- najprostszy przepis
Po ugotowaniu zdejmujemy skórę z golonki