kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Golonka wg kasperki2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W bardzo prosty sposób, przyżądzisz pyszną golonkę

Golonka wg kasperki2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Golonka wg kasperki2

 

  • 1 golonka
  • 2 garści rodzynek sułtańskich
  • 2 cebule
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżki cząbru

Sposób przygotowania:

Golonka wg kasperki2
Golonkę umyj i jeśli trzeba usuń pozostałe włosy. Cebulę pokrój w krążki i porozdzielaj. Golonkę włóż do miski, wszystkie składniki przełóż do golonki i ją obłóż. Następnie zamknij w misce i włóż do lodówki na noc. Rozgrzej piekarnik do 180*C. Przełóż golonkę ( bez dodatkowych składników - na razie ). Piecz 30 min w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie odkryj i polej sokiem z miski w którym to golonka leżakowała przez noc. Piecz bez dodatków 1godzinę. Po tym czasie dodaj wszystkie składniki i piecz jeszcze 30 min.Golonkę podawaj jeszcze ciepła z ziemniakami i sałatką z pomidorów. Smacznego
Golonka wg kasperki2
Etap 1 - do umytej golonki w misce dodaj pokrojoną cebulę, rodzynki i przyprawy
Golonka wg kasperki2
Etap 2 - piecz samą golonkę w piekarniku przez 1 godzinę, na koniec dodaj resztę składników
Golonka wg kasperki2
Etap 3 - upieczoną golonkę, podaj od razu na stół :)