Sposób przygotowania:
Golonka z jarzynka
Golonki oczyscic dokladnie umyc,osuszyc papierowym recznikiem.Natrzec sola i swiezo zmielonym pieprzem oraz pozostalymi przyprawami i ziolami.Naszpikowac pokrojonymi zabkami czosnku.Zalac piwem i odstawic na okolo 2 godziny.Nastepnie golonki wraz z piwem,w ktorym sie moczyly,przelozyc do garnka,dodac tyle wody,aby byly zupelnie zanurzone,wrzucic kostke rosolowa.Gotowac 2 godziny na malym ogniu.Marchewki,pietruszke i seler oczyscic,umyc i pokroic wduze slupki.Przygotowane warzywa dodac do golonek na 15 minut przed koncem gotowania.Golonki wyjac z wywarui obsmazyc na oleju z wszystkich stron(aby mialy chrupiaca skorke)Wywar z golonek z warzywamigotowac dalej na duzym ogniu,az czesc plynu odparuje.Smietane wymieszac z maka,przelozyc do sosu,krotko zagotowac,nie przerywajac mieszania.Przyprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.Golonki i jarzynke przelozyc na podgrzany polmisek.Danie udekorowac galazkami swiezych ziol i podawac np.z puree ziemniaczanymwymieszanymi z dobrze osaczonymzielonym groszkiem