Sposób przygotowania:
Golonka z warzywami
Golonki czyścimy, opalamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie posypujemy szczyptą mąki, a w rondlu rozgrzewamy smalec, na którym obsmażamy mięso ze wszystkich stron do uzyskania koloru złocistego. Dolewamy nieco wody i mięso dusimy do uzyskania miękkości przez ok. 1-2 godz., wciąż, jeśli trzeba, dolewając wody. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oczyszczoną z nasion,
a także pokrojone pieczarki, starty czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy pieprzem i solą i dalej dusimy. Miękkie golonki wyjmujemy i układamy na półmisku. Zmiksowanym sosem polewamy golonki.
a także pokrojone pieczarki, starty czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy pieprzem i solą i dalej dusimy. Miękkie golonki wyjmujemy i układamy na półmisku. Zmiksowanym sosem polewamy golonki.