beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Golonka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Golonka z warzywami

Składniki:

Golonka z warzywami

 

  • 4 golonki, czyli ok. 1 kg.,
  • 40 dag pieczarek,
  • 4 czerwone papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu i 1 łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Golonka z warzywami
Golonki czyścimy, opalamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie posypujemy szczyptą mąki, a w rondlu rozgrzewamy smalec, na którym obsmażamy mięso ze wszystkich stron do uzyskania koloru złocistego. Dolewamy nieco wody i  mięso dusimy do uzyskania miękkości przez ok. 1-2 godz., wciąż, jeśli trzeba, dolewając wody. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oczyszczoną z  nasion,
a także pokrojone pieczarki, starty czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy pieprzem i solą i  dalej dusimy. Miękkie golonki wyjmujemy i układamy na półmisku. Zmiksowanym sosem polewamy golonki.