zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 713]

Golonki pieczone na kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Golonki to przysmak każdego prawie faceta:) Przynajmniej moi panowie je bardzo lubią. Tym razem zrobiłam ciut odchudzone, bez skóry, zapiekane na kiszonej kapuście.

Golonki pieczone na kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonki pieczone na kiszonej kapuście

 

  • 3 golonki bez kości i bez skóry ( wielkości pięści)
  • około kg kiszonej kapusty ( swojska najlepsza)
  • 5 szalotek
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 ml oleju
  • Do marynaty:
  • olej 50 ml
  • mielone suszone pomidory wg gustu (u mnie pełna łyżka)
  • papryka czerwona słodka
  • sól
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz Cayenne -szczypta
  • bazylia
  • cząber
  • kolendra
  • pieprz ziołowy
  • estragon
  • oregano
  • ilość wg własnych upodobań

 

Sposób przygotowania:

Golonki pieczone na kiszonej kapuście
Golonki myję, przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami , dodaję olej i mieszam aby przyprawy dokładnie pokryły mięso. Tak zamarynowane odkładam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Do naczynia żaroodpornego wlewam 50 ml oleju. Kapustę kroję i wykładam na olej. Obieram czosnek i szalotki. Kroję w plasterki i rozkładam na kapuście.

Zamarynowane mięso obsmażam i układam na kapuście, do tłuszczu ze smażenia dolewam gorącej wody, (tyle aby wypłukać patelnię ), płyn wlewam do kapusty . Naczynie zakrywam i wkładam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekam 80 minut , po czym naczynie odkrywam i zostawiam danie jeszcze na 15-20 minut bez przykrycia.

Kapustę z golonkami podaję z ziemniakami.
Golonki pieczone na kiszonej kapuście
Etap 1Golonki myję, przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami , dodaję olej i mieszam aby przyprawy dokładnie pokryły mięso
Golonki pieczone na kiszonej kapuście
Etap 2Do naczynia żaroodpornego wlewam 50 ml oleju. Kapust e kroję i wykładam na olej. Obieram czosnek i szalotki. Kroję w plasterki i rozkładam na kapuście
Golonki pieczone na kiszonej kapuście
Etap 3 Zamarynowane mięso obsmażam i układam na kapuście, do tłuszczu ze smażenia dolewam gorącej wody
Golonki pieczone na kiszonej kapuście
Etap 4 Naczynie zakrywam i wkładam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekam 80 minut