Sposób przygotowania:
Golonki pieczone na kiszonej kapuście
Golonki myję, przekładam do miski i posypuję obficie przyprawami , dodaję olej i mieszam aby przyprawy dokładnie pokryły mięso. Tak zamarynowane odkładam do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Do naczynia żaroodpornego wlewam 50 ml oleju. Kapustę kroję i wykładam na olej. Obieram czosnek i szalotki. Kroję w plasterki i rozkładam na kapuście.
Zamarynowane mięso obsmażam i układam na kapuście, do tłuszczu ze smażenia dolewam gorącej wody, (tyle aby wypłukać patelnię ), płyn wlewam do kapusty . Naczynie zakrywam i wkładam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekam 80 minut , po czym naczynie odkrywam i zostawiam danie jeszcze na 15-20 minut bez przykrycia.
Kapustę z golonkami podaję z ziemniakami.
Do naczynia żaroodpornego wlewam 50 ml oleju. Kapustę kroję i wykładam na olej. Obieram czosnek i szalotki. Kroję w plasterki i rozkładam na kapuście.
Zamarynowane mięso obsmażam i układam na kapuście, do tłuszczu ze smażenia dolewam gorącej wody, (tyle aby wypłukać patelnię ), płyn wlewam do kapusty . Naczynie zakrywam i wkładam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekam 80 minut , po czym naczynie odkrywam i zostawiam danie jeszcze na 15-20 minut bez przykrycia.
Kapustę z golonkami podaję z ziemniakami.