Sposób przygotowania:
Gotowana golonka
Golonki opalami z pozostałości sierści i dokładnie myjemy. Umieszczamy w dużym garnku. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Cebule obieramy z łusek i nacinamy w gwiazdkę. Por myjemy i kroimy na pół.
Warzywa umieszczamy w garnku z golonkami i dodajemy solidna porcje przypraw :liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól i gałązkę lubczyku. Zalewamy woda tak aby przykryła mięso i warzywa.
Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez przynajmniej 2,5-3h aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Serwujemy z ziemniakami i zasmażaną kiszona kapustą.
Uwaga:
Z powstałego wywaru możemy przygotować krupnik. Wystarczy dodać około szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej (w zależności ile zostało wywaru) i ugotować.
Warzywa umieszczamy w garnku z golonkami i dodajemy solidna porcje przypraw :liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól i gałązkę lubczyku. Zalewamy woda tak aby przykryła mięso i warzywa.
Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez przynajmniej 2,5-3h aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Serwujemy z ziemniakami i zasmażaną kiszona kapustą.
Uwaga:
Z powstałego wywaru możemy przygotować krupnik. Wystarczy dodać około szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej (w zależności ile zostało wywaru) i ugotować.