kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gotowana golonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Golonka gotowana z warzywami korzeniowymi i przyprawami to klasyka polskiej kuchni. Jest mięciutka i delikatna. Z powstałego z gotowania wywaru można z łatwością przygotować krupnik.

Gotowana golonka

Składniki:

Gotowana golonka

podstawowe

Sposób przygotowania:

Gotowana golonka
Golonki opalami z pozostałości sierści i dokładnie myjemy. Umieszczamy w dużym garnku. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Cebule obieramy z łusek i nacinamy w gwiazdkę. Por myjemy i kroimy na pół.

Warzywa umieszczamy w garnku z golonkami i dodajemy solidna porcje przypraw :liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól i gałązkę lubczyku. Zalewamy woda tak aby przykryła mięso i warzywa.

Gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez przynajmniej 2,5-3h aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Serwujemy z ziemniakami i zasmażaną kiszona kapustą.

Uwaga:

Z powstałego wywaru możemy przygotować krupnik. Wystarczy dodać około szklanki kaszy jaglanej lub gryczanej (w zależności ile zostało wywaru) i ugotować.