Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Golonko z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięso z kurczaka jest delikatne, a więc odrobina pikanterii dobrze mu służy.

Golonko  z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Golonko z kurczaka

 

  • kilogram pałek z kurczaka
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Golonko z kurczaka
Z umytych pałek odcinamy od dołu jakieś 5 cm kości. Keczup i resztę przypraw mieszamy razem w naczyniu w którym zamarynujemy mięso. Wkładamy pojedynczo golonka i dokładnie nacieramy marynatą. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Dobrze jest potrząsnąć zawartością kilka razy, aby lepiej się zamarynowało. Blaszkę wykładamy papierem i układamy mięso. Wsadzamy do gorącego piekarnika 200 stopni i pieczemy 15 min, później totem zniżamy do 160... Dobrze jest w trakcie pieczenia obrócić mięso i ze dwa razy posmarować pozostałą marynatą.
Golonko  z kurczaka
Od pałek odcinamy kilka centymetrów kości od dołu.
Golonko  z kurczaka
Głównym składnikiem na marynatę jest keczup.
Golonko  z kurczaka
Jeśli ktoś lubi zapach tymianku może dorzucić gałązkę, ale niekoniecznie.
Golonko  z kurczaka
Aby sobie zaoszczędzić pracy, wykładamy blaszkę papierem i na nim układamy mięso.