misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Gorące kanapki z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać na gorąco, przed podaniem posypać posiekaną natka...

Gorące kanapki z cukinią

Składniki:

Gorące kanapki z cukinią

 

  • 2-3 kromki chleba tostowego wieloziarnistego
  • małą młoda cukinia o miękkiej skórce
  • mała czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 6-8 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Gorące kanapki z cukinią
Cukinię, bez obierania, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać jak najdrobniej, czosnek zmiażdżyć. Oliwki posiekać. Na patelni rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać cukinię, dusić na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka, często mieszać, na koniec dodać oliwki. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Chleb opiec w tosterze. Na przygotowane pieczywo nałożyć cukinię z oliwkami, posypać pokruszonym serem feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250stC na kilka minut, aż ser zacznie się topić. Podawać na gorąco, przed podaniem posypać posiekaną natka.