monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Góralski gulasz w cytrynowej nucie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do tego herbatka z cytryną (i/lub prądem-jak kto woli) i jesteśmy rozgrzani i syci na swojską nutę:))

Góralski gulasz w cytrynowej nucie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Góralski gulasz w cytrynowej nucie

 

  • 300-350 g karkówki b/k
  • sok z 1/2 cytryny
  • duża garść kapusty kiszonej (około 200-220 g)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżłeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • ok. 400 ml wody

Sposób przygotowania:

Góralski gulasz w cytrynowej nucie
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić w kostkę o boku 1 cm. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny (uwaga na pestki) i sól czosnkową. Dłońmi wetrzeć składniki "marynaty". Mięso przełożyć do próżniowego pojemnika odessać powietrze i pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień mięso przesmażyć na łyżce smalcu. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki i poddusić na drugiej łyżce smalcu. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej koncentrat i paprykę, wymieszać dokładnie. Wrzucić mięso (razem z wytopionym tłuszczem i sokami), wlać 250 ml wody, wsypać łyżeczkę soli, zamieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić. W między czasie kapustę poszatkować i przepłukać (ale nie jest to konieczne). Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać kapustę, pokrojony w plasterki czosnek, oraz kminek. Wlać około 100-150 ml wody i dusić do miękkości mięsa i kapusty. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego!
Góralski gulasz w cytrynowej nucie
Sprawione mięso pokroić w kostkę zamarynować w cytrynie i zostawić na noc kolejnego dnia podsmażyć
Góralski gulasz w cytrynowej nucie
Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat i paprykę
Góralski gulasz w cytrynowej nucie
Wrzucić mięso wlać wodę i dusić na małym ogniu
Góralski gulasz w cytrynowej nucie
w połowie duszenia dodać pokrojoną kapuste i dusić do miękkości