Sposób przygotowania:
Góralski gulasz w cytrynowej nucie
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić w kostkę o boku 1 cm. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny (uwaga na pestki) i sól czosnkową. Dłońmi wetrzeć składniki "marynaty". Mięso przełożyć do próżniowego pojemnika odessać powietrze i pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień mięso przesmażyć na łyżce smalcu. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki i poddusić na drugiej łyżce smalcu. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej koncentrat i paprykę, wymieszać dokładnie. Wrzucić mięso (razem z wytopionym tłuszczem i sokami), wlać 250 ml wody, wsypać łyżeczkę soli, zamieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić. W między czasie kapustę poszatkować i przepłukać (ale nie jest to konieczne). Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać kapustę, pokrojony w plasterki czosnek, oraz kminek. Wlać około 100-150 ml wody i dusić do miękkości mięsa i kapusty. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego!