Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Gorzka rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeżeli ktoś lubi gorzkie artykuły to , to będzie dla niego rarytas.

Gorzka rolada

Składniki:

Gorzka rolada

 

  • 1 szklanka cukier puder,
  • 3 sztuki jaja,
  • 100 ml woda,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,

 

  • Masa:

 

  • 50 g masło,
  • 1 łyżka cukier,
  • 0,5 l mleko,
  • 1 sztuka budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Gorzka rolada
Jeżeli ktoś lubi gorzkie czekolady , kakao to będzie dla niego rarytas :) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z cukrem pudrem następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Następnie na wysmarowaną blaszkę prostokątna i wyłożoną papierem wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie . Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200sto. na 17min. Następnie wyjmujemy z formy , ostrożnie przekładamy i ściągamy papier. Jeszcze gorący placek zawijamy w ściereczkę w rulonik i zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie robimy budyń , wszystko tak jak na opakowaniu. Dodajemy tylko cukier i masło. Następnie prawie wystudzone ciasto rozwijamy i nakładamy krem w tym wypadku budyń i zwijamy znów w ściereczkę. Odkładamy do lodówki na dobre 2h , wyjmujemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę 80%. Polewamy i gotowe :) Smacznego!

Tagi:

rolada