Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Mazurek z mincemeat

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna.

Mazurek z mincemeat Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mazurek z mincemeat

CIASTO KRUCHE:

MASA MINCEMEAT:

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30

Sposób przygotowania:

Mazurek z mincemeat

ETAP 1:

Mazurek z mincemeat
Ciasto kruche rozwałkować, przyciąć na wielkość formy i ukształtować wałeczek.

Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach. Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.

mincemeat

Mazurek z mincemeat
Świeżą żurawinę dusić razem z bakaliami i przyprawami, aż będzie gęsta.

Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.

Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.

Smacznego