Sposób przygotowania:
Mazurek z mincemeatETAP 1:
Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach. Ciasto dociąć do wymiarów dna formy, a z reszty ciasta uformować dwa cienkie wałeczki. Skręcić i ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min.
mincemeat
Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch.
Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić.
Smacznego
SylaUla