SUPERPRZEPIS

Sernik z galaretką i mango

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z galaretką i mango

Ten sernik można zrobić z różnymi galaretkami. Tym razem padło na mango, a dodatek świeżego owocu podkręciło jeszcze smak:)

Składniki:

Sernik z galaretką i mango

 

  • Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm

 

  • ciasto:
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g masła lub palmy
  • 3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki jogurtu

 

  • Masa serowa:
  • 700 g sera twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 5 jaj
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli

 

  • Dodatkowo
  • 2 galaretki z pianką o smaku mango
  • 1 dojrzałe mango
  • 800 ml wrzątku.

Sposób przygotowania:

Sernik z galaretką i mango

ciasto

Sernik z galaretką i mango
ciasto przygotowujemy tak samo jak kruche, ale nie ma potrzeby go schłoadzać

Przygotowujemy tak samo jak kruche- na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier , w środku robimy dołeczek i wbijamy tam jajko , dodajemy 2 łyżki jogurtu i posiekane masło- wszystko razem siekamy aż zrobi nam się kruszonka.Teraz szybko zagniatamy rękoma.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.

masa serowa i pieczenie

Sernik z galaretką i mango
dobrze ubita masa będzie aksamitna i delikatna

Ser mielimy w maszynce.

1/4 szklanki śmietanki podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia- lekko studzimy.

Jaja ubijamy z cukrem i szczyptą soli tak długo aż zbieleją i podwoją swoją objętość.

Kolejno dodajemy ser śmietankę, czekoladę i skrobię.

Masę przelewamy na ciasto i pieczemy w 175 stopniach przez 60-65 minut.

Studzimy.

galaretka

Sernik z galaretką i mango
galaretka z pianką nie jest przezroczysta, co w tym przypadku jest dużym plusem

Galaretkę rozpuszczamy w wrzącej wodzie studzimy.

Mango obieramy i kroimy na mniejsze kwadraty- miksujemy na gładko.

Do zimnej galaretki dodajemy mango i lekko tężejąca wylewamy na zimny sernik.

Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Brzegi można udekorować np bitą śmietana lub kokosem:)