BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gotowana golonka z kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne i pożywne danie złożone z golonka i kapusty kiszonej. Tak przygotowane golonko zasmakowało mojej rodzince.

Gotowana golonka z kapustą

Składniki:

Gotowana golonka z kapustą

 

  • golonka bez kości 800 g,
  • woda 1,5 litra,
  • kostki rosołowe 2,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,
  • liście laurowe 2,
  • ziarenka ziela angielskiego 5 szt,
  • kapusta kiszona 500 g,
  • kminek 1 łyżeczka,
  • cebulka prażona 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Gotowana golonka z kapustą
Zagotować 1,5 litra wody ,dodać kostki rosołowe oraz przyprawy.

Następnie włożyć umytą golonkę.

Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny.

Po tym czasie do golonki dodać kapustę kiszoną wcześniej ją pokroić i dalej gotować jeszcze następne 30 minut dodając łyżeczkę kminku oraz łyżeczkę prażonej cebulki.

Golonkę podawać wyłożoną na kapuście z dodatkiem świeżego pieczywa.