Sposób przygotowania:
Gotowana indycza pierś w arom.marynacie
Do miseczki wlać sos sojowy. Czosnek obrać, drobno posiekać i dokładnie rozetrzeć ze szczyptą soli. Dodać do sosu sojowego. Jałowiec dokładnie rozgnieść nożem, a potem jeszcze go posiekać. Wsypać go do drugiego naczynia dodać rozmaryn i olej. Chwilę razem ucierać. Przełożyć do miski z sosem sojowym. Wymieszać. Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć, a potem wycisnąć sok i dodać go do reszty składników. Dodać sól czosnkową i dokładnie wymieszać całą marynatę.Mięso umyć, dokładnie wytrzeć. Usunąć "brzydkie" fragmenty ( nie usuwać polędwiczki). Mięso porządnie natrzeć przygotowaną marynatą we wszystkich zakamarkach. Przełożyć mięso do płaskiego naczynia, przykryć folią aluminiową i odstawić na 48 godz. do lodówki. Mięso dwa razy dziennie obrócić.Po dwóch dniach leżakowania w lodówce,mięso mocno owinąć mocną bawełniana nicią i nadać mu ładny kształt. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić mięso z każdej strony, aby wszystkie smaki i soki zamknęły się w środku. Mięso zdjąć z patelni, przełożyć na deskę i dać mu 5 minut odpocząć. Mięso przełożyć do folii pieczenia, zrobić tzw. "cukierek" i przełożyć pakunek do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować mięso 1 godz i 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z folii do pieczenia i owinąć w folię aluminiową ( błyszczącą stroną na zewnątrz) i pozostawić mięso na 2-3 godziny.
Bo
edytaha
monikaT83
edytaha
Dokładnie wiem jak się czujesz, ja też niedawno zdobyłam swoją pierwszą nagrodę i radość mnie dosłownie roznosiła :)
monikaT83