Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Gotowane udko w cieście naleśnikowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coś dla tych co nie lubią gotowanego kurczaka.

Gotowane udko w cieście naleśnikowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowane udko w cieście naleśnikowym.

 

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeki sody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
  • łyżeczka czerwonego delikatu do posypania usmażonego mięsa
  • 2 gotowane udka
  • ręczniki papierowe

Sposób przygotowania:

Gotowane udko w cieście naleśnikowym.
W mieszczce rozrabiamy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na chwilę do namoknięcia. Mięso obieramy ze skóry i resztek tłuszczu. W niewielkim garnku grzejemy olej, tak aby sięgało do połowy udka. Udka maczam w cieście....strząsamy nadmiar ciasta i wkładamy do oleju. Smażymy na rumiano z obu stron, po wyciągnięciu osuszamy ręcznikami i posypujemy delikatem.
Gotowane udko w cieście naleśnikowym.
Ugotowane mięso obieramy z skóry i resztek tłuszczu.
Gotowane udko w cieście naleśnikowym.
Dokładnie kąpiemy w cieście naleśnikowym.
Gotowane udko w cieście naleśnikowym.
Oleju nie musi być dużo, wystarczy że sięga d połowy.
Gotowane udko w cieście naleśnikowym.
Osuszone z tłuszczu udka posypujemy przyprawą.