Sposób przygotowania:
Gotowany kurczak w nowej panierce
Usunąć delikatnie skórę z pałeczek. Posolić , posypać pieprzem i papryką mięso. Suchy chleb połamany na kawałki zmielić w malakserze . Zioła usiekać na bardzo drobno. Dodać parmezan i zioła do chleba i wymieszać. Przygotować na talerzyku mąkę , roztrzepane jajko i panierkę ** . Obtaczać kurczaka w mące - jajku i panierce. Docisnąć ją by przykleiła się do kurczaka. Rozgrzać na patelni ( małej ) sporą porcję oleju jak do głębokiego smażenia . Na gorący wrzucić pałeczki i usmażyć na złoto ze wszystkich stron . Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. * Najlepiej bez skóry , kości i chrząstek - większe kawałki , ale można obsmażyć też połówki górne i dolne ( pałki) udek na kości . ** Panierki jest więcej niż trzeba na 2 pałki - tak na oko to starczyło by jej na 6 sztuk. Wysypałam na tackę i zostawię by zioła dobrze w niej wyschły- będzie do sznycli.
marietta