edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drobiowa kieszonka z bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pierś kurczaka nadziewana bananem i smażona w panierce z wiórków kokosowych. Proponuję użyć niezbyt dojrzałych bananów i włożyć ich do środeczka zdecydowanie więcej niż ja włożyłam.

Drobiowa kieszonka z bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa kieszonka z bananem

 

  • 1 duża lub dwie małe piersi kurczaka – moja była naprawdę olbrzymia i wystarczyła na dwie damskie porcje
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie ostra sproszkowana papryka
  • banan
  • 1 małe jajko
  • wiórki kokosowe do panierowania
  • 1-2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Drobiowa kieszonka z bananem
Mięso opłukać, osuszyć, ostrym nożem naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę, lekko zbić tłuczkiem lub ugnieść dłonią. Oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Banana umyć, obrać, odciąć taki kawałek, jaki zmieści się do kieszonki. Mięso złożyć, spiąć wykałaczką, panierować w roztrzepanym jajku i wiórkach kokosowych. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron uważając, żeby wiórki się nie przypaliły. Podlać małą ilością wody i pod przykryciem dusić do miękkości, w międzyczasie odwrócić. Podawać z ryżem.
Drobiowa kieszonka z bananem
Mięso opłukać, osuszyć, ostrym nożem naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę, lekko zbić tłuczkiem lub ugnieść dłonią.
Drobiowa kieszonka z bananem
Banana umyć, obrać, odciąć taki kawałek, jaki zmieści się do kieszonki.
Drobiowa kieszonka z bananem
Mięso złożyć, spiąć wykałaczką, panierować w roztrzepanym jajku i wiórkach kokosowych.
Drobiowa kieszonka z bananem
Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron uważając, żeby wiórki się nie przypaliły.