lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Graham na zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lubie piec domowe chlebki :)

Graham na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Graham na zakwasie

 

  • 1. Zakwas z lodówki:

 

 

  • 2. Zaczyn:

 

  • 3 łyżki zakwasu żytniego ( dałam połowę szklanki czyli 125 mili )

 

 

 

  • 500ml letniej przegotowanej wody

 

 

 

  • 3. Ciasto chlebowe:

 

 

 

  • 250ml letniej przegotowanej wody

 

  • 1 czubata łyżeczka soli

 

 

  • słonecznik łuskany można kupić w paczuszkach po 100 -200 gram

Sposób przygotowania:

Graham na zakwasie
1. Wyjęłam mój zakwas z lodówki dodałam do niego połowę szklanki letniej wody i tyle samo mąki żytniej razowej typ 2000 , Wymieszałam i zostawiłam na 3 godziny. 2. Po 3 godzinach 125 mili kwasu przelałam do miski i dodałam mąkę żytnią razową i tortową oraz wodę .Wymieszałam i zostawiłam na noc. ( 8 godzin powinna stać ) 3. O 6 rano dodałam mąkę graham i mąkę pszenną tortową oraz letnią wodę, sól i miód przez 15 minut wyrabiać luźne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, wsypać dodatkową niedużą porcję mąki orkiszowej. Zostawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny . 4. Ciasto przełożyć do keksówki (ok. 25x10cm) wysmarowanych masłem lub oliwą i wysypanych warstwą otrębów. Wyszły dwa bochenki chleba . 5.Surowe ciasto chlebowe umieszczone w formach przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, aby podwoiło swą objętość. Posypujemy słonecznikiem wierzch chleba i smarujemy wrzątkiem skórką nie będzie pękała podczas pieczenia . Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 15 minut (ustawienie góra+dół). Następnie zredukować temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 40 minut. Chleb wyrzucić na kratkę do wystudzenia.Boski wyszedł chlebek śniadanie było rewelacyjne polecam .
Graham na zakwasie
Taki przyugotowany zaczyn zostawila ma noc pod ściereczką
Graham na zakwasie
Wyrosniety bochenek chleba na którym posypałam słonecznik
Graham na zakwasie
Piekłam godzine czasu razem ze zmianami tem piekarnika
Graham na zakwasie
Zrobiłam z niego śniadanko wiosenne z sałata rzodkiewka ogórkiem i szczypiorkiem