Sposób przygotowania:
Graham na zakwasie
1. Wyjęłam mój zakwas z lodówki dodałam do niego połowę szklanki letniej wody i tyle samo mąki żytniej razowej typ 2000 , Wymieszałam i zostawiłam na 3 godziny. 2. Po 3 godzinach 125 mili kwasu przelałam do miski i dodałam mąkę żytnią razową i tortową oraz wodę .Wymieszałam i zostawiłam na noc. ( 8 godzin powinna stać ) 3. O 6 rano dodałam mąkę graham i mąkę pszenną tortową oraz letnią wodę, sól i miód przez 15 minut wyrabiać luźne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, wsypać dodatkową niedużą porcję mąki orkiszowej. Zostawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny . 4. Ciasto przełożyć do keksówki (ok. 25x10cm) wysmarowanych masłem lub oliwą i wysypanych warstwą otrębów. Wyszły dwa bochenki chleba . 5.Surowe ciasto chlebowe umieszczone w formach przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, aby podwoiło swą objętość. Posypujemy słonecznikiem wierzch chleba i smarujemy wrzątkiem skórką nie będzie pękała podczas pieczenia . Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 15 minut (ustawienie góra+dół). Następnie zredukować temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 40 minut. Chleb wyrzucić na kratkę do wystudzenia.Boski wyszedł chlebek śniadanie było rewelacyjne polecam .
zewa
lalunia
Tak uczę się robić
chleb :)